AktualnoAli je ustrezno zaposliti preveč kvalificiranega kandidata?

13 julija, 2020

Pri preveč kvalificiranih kandidatih je običajno prvo vprašanje, ki se nam pojavi: »Zakaj se prijavlja na to delovno mesto?« Razmišljamo o tem, ali so morda pred kratkim izgubili zaposlitev, morda zaradi Covid-19, ali je šlo kaj drugega narobe? Ali pa se jim je morda življenjska situacija in prioritete tako spremenile, da si želijo spremembe na svojem kariernem področju? Odgovori na ta vprašanja so pomembni, saj nam dajejo informacijo o tem, kako se bodo kandidati odzvali na morebitno zaposlitev.

Vzroki za prijavo na manj kvalificirano delovno mesto

Če išče kandidat novo zaposlitev zaradi nuje, je mogoče pričakovati, da doživlja ob tem veliko frustracije, žalost in občutke neupravičenosti, ker bo najverjetneje moral sprejeti manj zahtevno ali cenjeno delovno mesto. Zelo mogoče je, da je v svoje dosedanje dosežke in napredovanje vložil že veliko truda in je zato razumljivo, da spust nekaj stopničk po karierni lestvi navzdol doživlja kot boleč. Zaposlitev tovrstnih kandidatov je tista, ki je lahko tvegana.

V teh primerih, če je kandidat sicer zelo ustrezen, dobro razmislite ali mu na dolgi rok lahko omogočite napredovanje in razvoj. Če je to mogoče, je pomembno, da se o potencialnem kariernem načrtu z novim sodelavcem tudi čim prej ob zaposlitvi pogovorite. Ta lahko namreč predstavlja motivacijo, da bo kandidat pripravljen v vaši organizaciji nekaj časa ostati tudi na manj zahtevnem položaju. Med tem ga lahko vključujete tudi v krajše zahtevnejše projekte, da mu ne bo dolgčas.

V drugem primeru, ko gre za kandidate, ki iščejo in si želijo delovno mesto z manj odgovornosti, se lahko izkušeni kandidati na nižje kvalificiranih delovnih mestih precej dobro obnesejo. Vedo, v kaj se spuščajo in kaj lahko pričakujejo, s seboj pa prinašajo veliko znanja, ki je lahko zelo koristno za organizacijo. Pogosto gre za takšne situacije pri kandidatih ali še pogosteje pri kandidatkah, ki so naredili mednarodno kariero, bili na zelo odgovornih in zahtevnih položajih, pri delu prenašali zelo veliko obremenitev, po nastanku družine pa se želijo umiriti in vrniti nazaj v slovensko okolje. Takšni kandidati so lahko tudi odlični mentorji in notranji trenerji.

Pomembno je raziskati ozadje

Pri potencialni zaposlitvi preveč kvalificiranih kandidatov je tako zelo pomemben zaposlitveni intervju. Na intervjuju si v teh primerih vzemite dovolj časa, da raziščete karierno pot kandidatov in vzroke v ozadju njihove prijave. Poznavanje in razumevanje motivacije teh kandidatov za izbrano delovno mesto je namreč res ključno. Zelo pomembno je tudi, da iskreno in transparentno predstavite kaj jih na delovnem mestu čaka, da ne bi kasneje prišlo do razočaranj.

Paziti je potrebno tudi, da visoke kvalificiranosti ne mešamo s starostjo kandidatov. Po eni strani starost še ne pomeni, da je nekdo strokovnjak na svojem področju, po drugi stani pa tudi ne pomeni, da ob menjavi in delu na manj zahtevnem delovnem mestu zaradi svojih let kandidat ne bo več zavzet. V zadnjem času se v selekcijskih postopkih vedno pogosteje srečamo s kandidati, ki si želijo zamenjati delovno mesto pri 40-ih in 50-ih letih. Mogoče je nekoč ta starost res veljala za visoka leta za menjavo, dandanes pa temu ni več tako. Če tako kandidata v naprej presodimo, da je prestar, da ne bo več motiviran in bo samo čakal na upokojitev, lahko izpustimo zelo kakovostne kandidate. Zaradi tega je vredno tudi te kandidate povabiti na razgovor in jim dati priložnost.

Če torej zaposlite preveč kvalificiranega kandidata, ki si resnično želi sprejeti manj zahtevno, manj odgovorno delovno mesto, lahko s tem zelo veliko pridobite. Vendar se pred tem temeljito prepričajte o njihovi resnični motivaciji za prijavo in poznavanju zahtev ter pogojev za izbrano delovno mesto.

KONTAKTStopite v stik z nami
Primera je svetovalno podjetje, ki se ukvarja s prepoznavanjem in razvojem potencialov ter opolnomočenjem organizacij.
NAŠE LOKACIJEKje nas najdete?
https://www.skupinaprimera.si/wp-content/uploads/2019/08/img-footer-map-02.png
POVEZAVENe spreglejte
KONTAKTStopite v stik z nami
Primera je svetovalno podjetje, ki se ukvarja s prepoznavanjem in razvojem potencialov ter opolnomočenjem organizacij.
NAŠE LOKACIJEKje nas najdete?
https://www.skupinaprimera.si/wp-content/uploads/2019/08/img-footer-map-02.png
POVEZAVENe spreglejte
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2019 Skupina Primera d.o.o.. Made by: Erpium

Copyright © 2019 Skupina Primera d.o.o.. Made by: Erpium