AktualnoVloga mentorjev in internih coachev v času dela od doma

28 aprila, 2020

Številna podjetja imajo razvit sistem mentorstva in internih coachev. To je lahko zelo dragocena notranja pomoč v situacijah, ko večina zaposlenih dela od doma, selekcija novega kadra poteka na daljavo, vodstvo pa mora veliko pozornosti posvetiti prilagajanju poslovanja spremembam v okolju. Mentorji in interni coachi so v tovrstnih okoliščinah lahko tisti, ki bolj intenzivno prevzamejo pomemben del uvajanja in razvoja zaposlenih, pomembno pa lahko pomagajo tudi pri soočanju z novo nastalimi razmerami.

V nadaljevanju podajamo nekaj usmeritev, kot spodbudo za delovanje mentorjev in notranjih trenerjev v novih okoliščinah.

NE POJDITE NA PAVZO

Delo od doma in več socialne distance pomeni, da je vaša vloga kvečjemu še bolj pomembna in ne manj. Zaradi tega ne prenehajte s svojimi aktivnostmi mentoriranja in coachinga, pač pa poiščite načine, kako jih lahko nadaljujete, bodisi preko video klicev ali telefonskih klicev, individualno ali skupinsko. Poiščite načine, ki ustrezajo vam in vašemu mentorirancu ali coachirancu.

BODITE INICIATIVNI

Če imate že vzpostavljen dober, zaupljiv odnos z vašim mentorirance ali coachirancem, boste lahko brez težav nadaljevali z delom tudi na daljavo. Morda bo celo on tisti, ki se bo prvi obrnil na vas po pomoč. Če pa ste šele začeli s sodelovanjem ali če gre za novega zaposlenega, pa bo pomembno, da ste pobudnik in iniciator vi. Pokažite interes, organizirajte si čas za mentoriranje ali coaching in vašim mentorirancem ali coachirancem ponudite različne načine, na katere lahko vaše sodelovanje poteka.

OKREPITE SVOJE VEŠČINE

Delo od doma lahko pred mentoriranca, coachiranca, novozaposlenega postavlja povsem nove izzive – od uporabe digitalnih veščin in orodij do morebitnih psiholoških stisk. To morda za vas pomeni, da samo dobro razvite strokovne in medosebne veščine ne bodo dovolj.  Bodite pripravljeni, da pridobite še kakšna dodatna znanja iz področja digitalizacije ali vodenja pogovora z vznemirjenim (prestrašenim, brezvoljnim) sogovornikom. Vsa ta znanja je mogoče dobiti na spletu, s pomočjo video izobraževanj ali vključitve v lastni coaching ali supervizijo. Te izvajamo za vas preko video klicev tudi na Primeri.

SPREJMITE VZAJEMNOST

Pri mentoriranju in coachingu pomembno vlogi predstavlja odnos. Že res, da ste vi tisti, ki naj bi sogovornika peljal skozi izzive s katerimi se sooča, a nič ni narobe, če tudi sami sprejmete pomoč, na primer pri uporabi digitalnih orodij, če je vaš mentoriranec v tem bolj vešč. Prav nasprotno. To mu bo dalo občutek pomembnosti in sposobnosti, vam pa pomagalo krepiti nove veščine.

PODPRITE SE

Tako kot v številnih primerih tudi tukaj velja, da je pomembno poskrbeti tudi zase. Poiščite torej tudi zase pomoč, bodisi v obliki intervizij, supervizij, s pomočjo sodelavcev ali zunanjih strokovnjakov. Tudi vse to je mogoče izvajati preko video klica zato ni ovire, da ne bi na ta način poskrbeli za svoj strokovni razvoj.

KONTAKTStopite v stik z nami
Primera je svetovalno podjetje, ki se ukvarja s prepoznavanjem in razvojem potencialov ter opolnomočenjem organizacij.
NAŠE LOKACIJEKje nas najdete?
https://www.skupinaprimera.si/wp-content/uploads/2019/08/img-footer-map-02.png
POVEZAVENe spreglejte
KONTAKTStopite v stik z nami
Primera je svetovalno podjetje, ki se ukvarja s prepoznavanjem in razvojem potencialov ter opolnomočenjem organizacij.
NAŠE LOKACIJEKje nas najdete?
https://www.skupinaprimera.si/wp-content/uploads/2019/08/img-footer-map-02.png
POVEZAVENe spreglejte
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2019 Skupina Primera d.o.o.. Made by: Erpium

Copyright © 2019 Skupina Primera d.o.o.. Made by: Erpium